Obilježen 3. maj – Dan otpora agresiji na području Visokog

Polaganjem cvijeća na tri visočka spomen obilježja je počelo današnje obilježavanje 3.maja – Dana otpora agresiji na području opštine Visoko. Delegacija Opštine, predvođena načelnicom Babić i predsjedavajućim OV Fejzićem je položila cvijeće, proučila fatihu i odala dužnu počast na Spomen kosturnici borcima NOR-a u Gradskom parku, na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici. U njihovoj pratnji su bili članovi udruženja proisteklih ih dva pomenuta rata, kao i predstavnik Srebreničkih žrtava.

Program obilježavanja bitnog datuma novije historije je nastavljen prijemom za komandante Armije RBiH, delegacije Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija Visoko, Udruženja antifašista i boraca NOR-a, te Društva „Josip Broz Tito“ u maloj opštinskoj sali.

Skupovi ovakve vrste su uvijek prilika da se evociraju uspomene, razmjene mišljenja i stavovi, planiraju aktivnosti za budući period i od zaborava otrgnu zazlužni, a možda i nesvjesno pomalo gurnuti u stranu.

I tako, četvrt vijeka poslije se datumi obilježavaju, okupljaju učesnici otpora, održavaju sportske manifestacije. Ali je konačno i vrijeme da se doživljaji, dokumenti i sjećanja pretvore u nešto trajno. Stoga je bilo riječi i o toku pisanja monografije iz tog perioda, striktno vezane za Visoko i njegovu okolinu.

Opširnije u prilogu…