DOLINA SMRTI DOBILA OGROMNO JEZERO

U Nacionalnom parku Doline smrti nakon velike kiše u blizini popularnog područja Salt Creek pojavilo se ogromno jezero. Ovo čudo prirode uspio je snimiti fotograf Elliot McGucken koji je slučajno naišao na ovaj prizor kada je krenuo na put Badwater Basin.

“To je nadrealan osjećaj. Vidjeti toliko vode na najsušem mjestu na svijetu. Iako nisam uspio stići na mjesto na koje sam trebao, vidio sam najvjerovatnije najimpresivniju stvar na svijetu i napravio najjedinstvenije snimke svih vremena”, rekao je McGucken za SFGate.

Kada je prvi put vidio jezero, jaki vjetrovi udarali su po površini vode. Odjednom je vjetar utihnuo i jezero je postalo mirno. Šef edukacije i tumačenja Doline smrti Patrick Taylor rekao je McGuckenu da je to jezero najveće koje je vidio u Dolini smrti.

Taylor je dodao da su se nakon oluje formirali i manji ribnjaci. Iako je Nacionalni park Doline smrti najtoplije mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama, ovo mjesto nije toplo i suho sve vrijeme. Naime, ova regija doživljava i hladne temperature te zimske oluje i ljetne monsune.

Budući da su pustinjska tla suha i kompaktna, na njima se ne može dugo zadržati voda. Zbog toga ne vjeruju da će ovo jezero opstati, jer je svakim danom sve manje i manje.