MILI: POČINJE POTRAGA ZA ZABORAVLJENIM DOKAZIMA BOSANSKE DRŽAVNOSTI

Koliko ljudi znaju o historijskom značaju mjesta nazvanom „arheološko područje Mile – krunidbena i grobna crkva bosanskih vladara“, kako ga je definisala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika?

Sa ljepšim vremenom lokalna vlast predvođena načelnicom Amrom Babić u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko omogućit će nova arheološka istraživanja kako bi se nakon izgradnje zaobilaznice stanje još više promijenio na bolje.

Da se podsjetimo.

Istraživani dio lokaliteta Mili prvi put se spominje u povelji Bele IV iz 1244. godine, kao posjed Bosanske biskupije – ova činjenica dokazuje da je već tada na ovim prostorima postojala uređena bosanska država. Na zemljištu spomenutom u ovoj povelji ban Stjepan II Kotromanić je podigao prvi franjevački samostan – Samostan sv. Nikole. U XIV stoljeću se spominje da je pored Kraljeve Sutjeske u Milima bilo bansko sjedište i centar državnog života. Mile su jedno od mjesta gdje su se održavali bosanski državni sabori. Samostan je imao i važnu ulogu čuvara vladarskih i drugih javnih isprava (locus credibilis).

U proteklom stoljeću lokalitet je nekoliko puta bio predmet iskopavanja i istraživanja kako bi se utvrdilo stanje i rasprostiranje arheoloških slojeva. Po arheološkim dokazima Tvrtko I je okrunjen u Milama, blizu Visokog, u crkvi koja je sagrađena za vrijeme vladavine Stjepana II Kotromanića, a na tom području su i pokopani i Stjepan II i Tvrtko I. Iskopavanjem 1967.god. pronađeni su netaknuti srednjovjekovni grobovi sa stećcima.

Na današnji izgled područja poseban utjecaj imala je gradnja željezničke pruge 1947.god. Tom prilikom ruševine su grubo poravnate i na njima podignute barake za smještaj omladinskih radnih brigada. Izgrađena uskotračna pruga je kasnije pretvorena u cestu kojom je područje zajedno sa crkvom presječeno na dva dijela. Iako je danas to područje (ili ono što je ostalo od njega) lijepo uređeno i nije pretrpilo nikakve štete u proteklom ratu ono je ugroženo gradnjom objekata u neposrednoj blizini i izloženo ubrzanom propadanju zbog nedostatka redovnog održavanja.

Arheološki lokalitet Mile je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 7.jula.2003.god. U junu 2010.godine izvršeno je uređenje lokaliteta sa aspekta zaštite zidova i nivelisanja zemljišta u i oko lokaliteta.

Priča oko koja se odnosila na premještanje puta koji presijeca krunidbenu crkvu na dva dijela, iako je taj isti put ubrzavao propadanje tog lokaliteta, čekala je dvije decenije, ali je završena.

Postoji izreka: “AKO HOĆEŠ  DA UNIŠTIŠ NEKI NAROD, UNIŠTI MU HISTORIJU“ a vrijedna ekipa okupljena oko načelnice Babić ne dozvoljava da se nemarom uništava historija, kultura i običaji naših predaka.

Arheološki lokalitet Mili će sigurno dobiti mjesto koje zaslužuje ne samo u našoj historiji već i u našoj sadašnjosti.