OPĆINA VISOKO NA PUTU NAJRAZVIJENIJIH U FEDERACIJI BIH

Visokom vratiti poziciju najrazvijenijih općina u Federaciji BiH, a Visočankama i Visočanima učiniti život još kvalitetnijem i ugodnijim, obaveza je i plan kojim se vode načelnica Amra Babić i tim saradnika koji svakim danom postaje sve kvalitetniji ulažući maksimalne napore da se spremno dočeka nova građevinska sezona.

Činjenica je da Visoko odavno izvozi najviše po glavi stanovnika u Zeničko – dobojskom kantonu, ali to je samo jedan kockica mozaika zvanog privredno – ekološko – turistički centar koji će privući investitore i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Realizacijom strateških razvojnih projekata iz oblasti infrastrukture, pogotovo poduzetničke, zatim zaštite i očuvanja okoline i razvojem kvalitetnije administracije, stvaraju se uvjeti za kvalitetan razvoj i jačanje lokalne privrede te privlačenja stranih investicija, što olakšava realizaciju zacrtanog konačnog cilja.

Načelnica Amra Babić nakon ubjedljive pobjede kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine, kreirala je osnove prosperitetnije budućnosti Općine kojih se zajedno sa timom saradnika pridržava i dan danas.

Ubrzanje ekonomskog razvoja i unapređenje konkurentnosti privrede u Visokom – konkurentna privreda koja će generirati nova, kvalitetna radna mjesta na području općine Visoko.

Ugodan život građana – podržavajuća i odgovarajuća društvena i komunalna infrastruktura i jačanje ljudskog kapitala kroz podršku projektima koji će rezultirati većim znanjem, vještinama, inovativnošću, kreativnošću, te usvajanjem evropskih vrijednosti i multikulturalnosti.

Uravnotežen i održiv razvoj, te podizanje kvaliteta uprave, infrastrukture i upravljanje prostorom kao bitne komponente ugodnog življenja i uspješnog poslovanja.

Očuvanje i zaštita okoliša i efikasno upravljanje energijom.

Najznačajniji zacrtani razvojni projekat dobrano je u realizaciji. Proširenje gradske vodovodne mreže već je rezultiralo stizanjem vode u MZ Čekrekčije i Kula Banjer, a razvoj nastavlja prema Gračanici, Moštru, Porječanima…

Iako je osnovni cilj i zadatak medija da kritikuju one koji su na vlasti kako bi ti isti što bolje radili za dobrobit cjelokupne zajednice, isto tako su dužni pohvaliti svaki pozitivan primjer.

Na taj način se šalje poruka Visočankama i Visočanima da ima bolje budućnosti i da se nije uzaludno za istu boriti.

Načelnica Amra Babić i njen tim su radom na terenu pokazali da su najbolji primjer kako se od obećanja ide ka ispunjenju.